برگزاری نشست بین المللی اثر عادی سازی احتمالی روابط جمهوری آذربایجان و ارمنستان بر روندهای ژئوپلیتیکی و ژئواکونومیکی منطقه
برگزاری نشست بین المللی "اثر عادیسازی احتمالی روابط جمهوری آذربایجان و ارمنستان بر روندهای ژئوپلیتیکی و ژئواکونومیکی منطقه"
موسسه آموزش عالی بیمه اکو دانشگاه علامه طباطبائی در 18 اردیبهشت میزبان نشست بینالمللی با عنوان "اثر عادیسازی احتمالی روابط جمهوری آذربایجان و ارمنستان بر روندهای ژئوپلیتیکی و ژئواکونومیکی منطقه" با حضور دامجان کوویژ میسکوویچ مدیر تحقیقات و سیاست پژوهی در موسسه توسعه و دیپلماسی و استاد تمام دانشگاه ای دی ای، ایگور متیو دانشیار دانشگاه ام جی آی ام او، خانم آرکس پاشایان دانشیار و رئیس دپارتمان روابط بین الملل در موسسه مطالعات شرق شناسی آکادمی ملی علوم ارمنستان، سئچکیم کوستم استادیار روابط بین الملل دانشگاه بیلکنت، آنکارا، بنیامین پوگوسیان محقق ارشد موسسه تحقیقات راهبردی ارمنستان، و قاسم اصولی اودلو استادیار گروه مطالعات منطقه ای دانشگاه علامه طباطبایی بود.
آقای میسکوویچ در ارتباط با رویکرد غرب نسبت به فرایند صلح آذربایجان و ارمنستان و و اثرهای احتمالی آن بر روندهای ژئوپلیتیکی و ژئواکونومیکی صحبت کردند. از منظر ایشان، تسریع فرایند خودمختاری روندهای ژئوپلیتیکی و ژئوکونومیکی قفقاز، غرب را از متن تحولات این منطقه به حاشیه رانده و موضوع عادیسازی روابط ارمنستان و جمهوری آذربایجان میتواند فرایند اعتلای قفقاز را بهعنوان منطقه مستقل نهایی کند. در بستر جدید قاعده بازی شطرنجگونه با محوریت روسیه و غرب رنگ باخته و حضور طیف گستردهای از کنشگران را در منطقه شاهد هستیم روند جدید تحولات، فرصت جدیدی را برای ایران بعد از انزوای سالهای گذشته و ترکیه، فراهم ساخته که با وجود داشتن دلایل مختلف، حوزه نفوذ خود را با محوریت جمهوری آذربایجان در سطح منطقه گسترش دهند.
آقای سئچکیم کوستم در مورد سیاست خارجی ترکیه و تحولات در قفقاز جنوبی صحبت کردند. ایشان از دلایل اهمیت این منطقه در سیاست خارجی ترکیه به همسایگی، ثبات منطقهای و مطرح بودن قفقاز بهعنوان دروازه ورود به آسیای مرکزی اشاره کردند. روندهای جدید منطقهای را بهدلایلی مانند خنثی شدن یکی از چالشها در نوارهای مرزی این کشور (ارمنستان)، پدیدار شدن جمهوری آذربایجان بهعنوان قدرت جدید در ترتیبات جدید منطقهای و در نهایت گرایش ارمنستان به سمت پیوند با طرحهای ژئواکونومیکی و تجاری منطقه(بهعنوان سناریوی ایدهال ترکیه) در راستای منافع ملی ترکیه مطرح کردند و در نهایت از کریدور میانی و مسیر زنگهزور بهعنوان اولویتهای ژئواکونومیکی ترکیه در قفقاز نام بردند.
آقای ایگور متیو در مورد پیامدهای اقتصادی عادیسازی روابط جمهوری آذربایجان و ارمنستان بر قفقاز جنوبی و فراتر از آن، دیدگاههای خود را ارایه دادند از منظر ایشان این موضوع ضمن اثرگذاری بر اقتصاد منطقه به بازتنظیم نظام منطقهای قفقاز در روابط بینالملل منجر خواهد شد. از منظر داخلی به تشدید شکاف بین جریانهای طرفدار روسیه و قرهباغ با جریانهای طرفدار غرب و ضد آرتساخ منجر خواهد شد. روسیه از اهرمهای فشار خود مانند وابستگیهای ساختاری، پایگاههای نظامی و تسلط گازپروم بر شریانهای انرژی این کشور، ...برای تضعیف گرایش ارمنستان به سمت غرب و ناتو استفاده خواهد کرد. در سطح منطقه گسترش همکاریهای اقتصادی ترکیه و جمهوری آذربایجان با ارمنستان، ارمنستان با گرجستان را در پی خواهد داشت. نکته آخر اینکه روند عادیسازی میتواند تضعیف سازوکار 3+3 را در پی داشته باشد که به رهبری ایران ارایه شده است.
خانم آراکس پاشایان در مورد دیپلماسی اسلامی جمهوری آذربایجان در بستر منازعه قرهباغ سخنرانی کردند اینکه چگونه این کشور از مولفه اسلام برای ایجاد پایگاه حمایتی و اجماعسازی در بین کشورها اسلامی در داخل سازمان کنفرانس اسلامی استفاده کرده است و ضمن مشروعیت بخشی به اقدام خود زمینه را برای جلب حمایت آنها در راستای احیای حاکمیت خود در قرهباغ فراهم ساخته است و آقای بنیامین پوگوسیان در مورد آینده ژئوپلیتیکی قفقاز جنوبی در دوره پسا تک قطبی صحبت کردند از منظر ایشان تحولات ساختاری در نظام بینالملل تحولات قاعده کنشگری را در سطح منطقه ایجاد کرده و به تعدد حضور کنشگران در سطح منطقه دامن زده است. در نهایت آقای دکتر اصولی عادیسازی روابط جمهوری آذربایجان را در ادامه جنگ دوم قرهباغ و جنگ اوکراین مهمترین عامل تحولساز روندهای ژئوپلیتیکی و ژئواکونومیکی منطقه برشمردند که مسایل حاشیهای را به متن اصلی تحولات و هسته تحولات را به حاشیه متن گسیل ساخته است.